26 Aralık 2012 Çarşamba

Aile hekimi daha az bekletiyor

Sağlık Bakanlığı nın yaptığı araştırmaya göre Türk halkı muayene olmak için gittiği aile hekimliklerinde ortalama 13 dakika, devlet hastanelerinde ise 45 dakika sıra bekliyor.

Hastaların muayene öncesi beklediklerini iddia ettikleri süreleri sorgulayan bir anket çalışması yapan Sağlık Bakanlığı'nın araştırması randevusuz hastaneye giden hastaların bekleme sürelerinin 1 saati bulduğunu ortaya koydu. Yenişafak’tan Fazlı Şahan’ın haberine göre hastalar, aile hekimliklerinde ortalama 13 dakika, devlet hastanelerinde ise 45 dakika sıra bekliyor.

YARIM SAAT BEKLETEN VAR

Araştırmaya göre Aile Sağlığı Merkezlerine (ASM) başvuran hastaların yüzde 41,6'sı, muayene olabilmek için 9 dakika ve daha kısa süre beklediğini, devlet hastanesine başvuran hastaların yüzde 39,2'si ise 31 dakika ve daha uzun beklediğini ifade etti. Hastaların muayene olabilmek için beklediklerini beyan ettikleri sürelere göre, ASM'lerde hastaların ortalama bekleme süresinin 13 dakika 31 saniye, devlet hastanelerinde hastaların 45 dakika 19 saniye olduğu tespit edildi.

YÜZDE 78’İ DOKTORA GÜVENİYOR

Hastaların kendilerini muayene ve tedavi eden hekime güven duyup duymama durumları sorgulandığında ise ASM'ye başvuran hastaların yüzde 78'i kendilerini muayene ve tedavi eden hekime kesinlikle güven duyduğunu, yüzde 20'si kısmen güven duyduğunu, sadece yüzde 2'si güven duymadığını belirtti. Devlet hastanesine başvuran hastaların ise yüzde 63,8'i kendilerini muayene ve tedavi eden hekime kesinlikle güven duyduğunu, yüzde 32,3'ü kısmen güven duyduğunu, yüzde 3,9'u güven duymadığını söyledi.

DOKTOR ÖNERİSİNE NE KADAR UYULUYOR?

Hastaların, hekimin verdiği tedaviyi uygulayıp uygulamama durumları araştırıldığında ise hastaların yüzde 86'sı hekimin verdiği tedaviyi (önerileri ve reçetelediği ilaçları) kesinlikle uygulayacağını belirtti.


Aile Hekimi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder