28 Aralık 2012 Cuma

Aile hekimliğinde muayene sayısı hastanelere yetişti

2002 yılında 69 milyon olan sağlık ocaklarına başvuru sayısı 2012'de 240 milyona ulaştı. Hastanelere müracaat sayısı ise 252 milyon olarak gerçekleşti.

Sağlık Bakanlığı tarafından 7 yıl önce başlatılan ve bugün itibariyle ülke genelinde uygulanan aile hekimliğine vatandaşların ilgisi rekor seviyeye ulaştı.

Bakanlıktan alınan bilgiye göre, 2002 yılında sağlık ocaklarına müracaat sayısı 69 milyon iken bu sayı 2012 yılı itibariyle 240 milyona ulaştı. Bakanlığa bağlı hastanelere yapılan başvuru sayısı da 252 milyon olarak gerçekleşti. 25 Avrupa ülkesinde kullanılan EUROPEP ölçeğine göre ise aile hekimliğinden vatandaşların memnuniyet oranının arttığı gözlemlendi. Buna göre hekimin klinik davranışına ve hizmet organizasyonuna yönelik 23 parametrenin sorgulandığı ölçek sistemine göre 2010 yılında yüzde 82.8 olan aile hekimliğinden memnuniyet oranı 2011 yılında 90.7'ye yükseldi. Diğer taraftan bir rapor yayınlayan Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nden (OECD) de aile hekimliği sistemine övgü geldi. Raporda uygulamanın, birinci basamak hekimlerine daha fazla gelir ve otonomi imkânı verdiğine dikkat çekilirken, bu uygulamayla muayenelerin hastane polikliniklerinden aile hekimlerine yöneldiği ifade edildi. Ayrıca birinci basamakta hasta memnuniyetinde keskin bir artış olduğunun gözlemlendiği de kaydedildi.


Aile Hekimi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder