26 Aralık 2012 Çarşamba

E-reçete yazımı günlük 600 bine yaklaştı, doktorlara e-imza geliyor

E-reçete yazımı günlük 600 bine yaklaştı, doktorlara e-imza geliyor 26 Temmuz 2012 Perşembe - 10:49

Temmuz ayı itibarıyla uygulamaya konulan e-reçetenin (elektronik reçete) günlük yazılma sayısı 600 bine yaklaştı.

Yıl sonuna kadar bu rakamın bir milyon 300 bine ulaşması bekleniyor. Mevcut durumda hekimler, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) verdiği geçici şifre ile reçetelerini sistem üzerinden yazıyor. Şifrelerin başka kişiler tarafından kullanılmasını önlemek için yeni dönemde 120 bin hekime e-imza verilmesi gündemde. Sağlık Bakanlığı, SGK ve TÜBİTAK bu konuda çalışma başlattı. Kamudaki hekimlerin e-imzalarının altyapısını TÜBİTAK, özelde çalışan 23 bin hekimin ise 3 özel firma hazırlayacak.

İlk aşamada SGK e-imzayı 1 Temmuz 2012'de hayata geçirmeyi planlıyordu. Fakat e-imzalı reçetelerin normal reçeteye göre sanal ortamda 30 kat daha büyük alan kaplaması süreci geciktirdi. SGK, e-reçeteleri elektronik ortamda 5 yıl saklıyor. Başarıyla uygulanan e-reçete'de sisteme giriş yapılan şifrelerin başka kişiler tarafından kullandırılması endişe konusu. Bu durumun, gereksiz reçeteyi artırabileceği belirtiliyor. Önlem olarak da 'e-imza' kullanılması planlanıyor. E-imza ile hazırlanan reçetelerin, izinsiz ya da yanlışlıkla değiştirilmesi engelleniyor. E-reçete sadece doktora özel olacağı için diğer kişiler tarafından kullanılıp yeni reçete üretilmesi ortadan kalkıyor. E-imza ile ilgili kamu kurumlarının çalışmaları iki aşamada devam ediyor. İlk aşamada SGK altyapısını güçlendirmek için çalışmalar yürütüyor. Sağlık Bakanlığı ise TÜBİTAK ile görüşmeleri sürdürüyor. Özel hastanelerdeki doktorlar için 3 firma e-imza hazırlayacak. Bazı özel hastaneler şimdiden tüm doktorlarına e-imza aldı. Hastane için yazışmalarda e-imza kullanıyor.

Aile hekimleri, e-reçete yazıyor

Temmuz ayından itibaren e-reçetenin en başarılı olduğu grup aile hekimleri. Aile hekimlerinin büyük çoğunluğu e-reçete ile ilaç yazarak eczanelere gönderiyor. Onları özel hastanelerdeki doktorlar izliyor. Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde ise oran daha düşük. Bakanlığın tamamıyla e-reçeteye geçilmesi yönünde çalışmaları devam ediyor.

ÇAĞLAR AVCI


Aile Hekimi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder