26 Aralık 2012 Çarşamba

İlaç müfettişleri vatandaşın kapısını çalacak

Sosyal Güvenlik Kurumu, evlere giderek ne kadar ilaç olduğunu, ne kadarının kullanıldığını tespit edecek. Türkiye'de 10 ilaçtan 4'ü çöpe gidiyor.

Akılcı ilaç kullanımı konusunda yeni projeler başlatan SGK, evlere giderek ne kadar ilaç olduğunu, ne kadarının kullanıldığını tespit edecek. İlaç israfının 20 milyar lirayı aştığı tahmin edilen Türkiye’de 10 ilaçtan 4’ü çöpe gidiyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), akılcı ilaç kullanımı konusunda projeler başlatıyor. CNBC-e’de Finans Cafe programına katılan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Cem Kılıç’ın verdiği bilgiye göre SGK, ilaç takip sistemi sayesinde ne kadar ilaç kullanıldığını, ne kadarının harcandığını tespit edecek. İlaç müfettişleri gibi çalışacak anketörler evlere giderek, evde ne kadar ilaç olduğunu, ne kadarının kullanıldığını tespit edecek.

Bilgilendirecekler

İlacın hangi ortamda saklanması gerektiği, ne şekilde kullanılması gerektiği konusunda da SGK görevlileri bilgilendirme yapacak. Eczacılar Odası’nın araştırmasına göre, alınan ilaçların yüzde 36’sı hiç kullanılmadan çöpe gidiyor. Kutu ilaçların da yarısı kullanılıyor, yarısı israf ediliyor. Sağlık harcamalarının yüzde 60’ı ilaç tüketim bedellerinden oluşuyor. Toplam tutar 20 milyar lirayı buluyor.

Öte yandan yapılan değişik araştırmalara göre, her 100 evden 80’inde bir ya da birden fazla türden ilaç bulunduğunu gösteriyor. Bu ilaçların da büyük bir bölümünü antibiyotikler, ağrı kesiciler, ateş düşürücüler ve romatizmal ilaçlar oluşturuyor. Bunları mide, sindirim sistemi ilaçları ve vitaminler izliyor. Ancak evde bulunan bu ilaçların sadece beşte biri, gerçekten evde ilaç ihtiyacı olan bir hasta tarafından kullanılıyor. Geri kalan ilaçlar evde gerekli olabilir diyerek bulunduruluyor.

Bakanlık önlem alıyor

İlaç israfının önlenebilmesi için akılcı ilaç uygulamasına geçen Sağlık Bakanlığı da ilaç kapaklarının değiştirilmesinden, tıp kongrelerine oturum eklenmesine kadar devrim niteliğinde kararlar aldı. Bu kapsamda, öncelikle İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü bünyesinde ‘Akılcı İlaç Kullanımı Şubesi’ kuruldu. Tıp ve eczacılık fakülteleri ve hemşirelik yüksek okullarıyla akılcı ilaç kullanımını yönünde ayrıntılı ve pratiğe yönelik dersler verilmesi için görüşmeler yapıldı. Halka, sağlık çalışanlarına ve eczacılara yönelik bilgilendirme kampanyaları başlatıldı.


Aile Hekimi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder