26 Aralık 2012 Çarşamba

Sağlık Bakanlığı: Cerrahi, obeziteyle mücadele değildir

Sağlık Bakanlığı, cerrahi müdahalenin obeziteyle mücadele yöntemi olmadığını, obezitenin neden olduğu bir sağlık riskini ortadan kaldırmak amacıyla yapıldığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, mideye takılan kelepçelerin devlet tarafından ödeneceği yönündeki haberlerle ilgili olarak obezitenin önlenmesi ve azaltılması için Sağlık Bakanlığı'nın 2010-2014 yıllarını kapsayan Türkiye Sağlık Beslenme ve Hareketli Hayat Programı Eylem Planı'nı hazırladığı anımsatılarak şöyle denildi:

'Bugün bir gazetede “Devletten Mideye Kelepçe” başlığı ile duyurulan haberde obezite ile mücadele kapsamında yapılan cerrahi müdahalelerin bedelinin devlet tarafından ödeneceği ifade edilmektedir.

Söz konusu haber ile ilgili olarak bir değerlendirme hatasına düşülmemesi için aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur.

Bilindiği üzere, önemli bir halk sağlığı sorunu olan obezitenin önlenmesi ve azaltılması için Bakanlığımız Türkiye Sağlık Beslenme ve Hareketli Hayat Programı Eylem Planı (2010-2014) hazırlamıştır. Bu plan çerçevesinde, vatandaşlarımızın yeterli ve dengeli beslenme ile düzenli fiziksel aktivite alışkanlıkları kazandıkları bir hayat tarzını benimsemelerini sağlamak ve obeziteden kaynaklanan sağlık risklerini azaltmak amacıyla bazı hedefler belirlenmiş ve buna yönelik stratejiler geliştirilmiştir.

Bu stratejilerden bir tanesi de obezitenin teşhis ve tedavisi için sağlık kuruluşlarına başvuran hastaların durumu ile ilgilidir. Bir sağlık kuruluşlarına obezite tanısı ile başvuran hasta hastane bünyesinde oluşturulacak bir uzman heyetin (cerrah, gastroenterolog, endokrinolog, diyetisyen, psikolog, fizyoterapist) hastanın tedavisinin cerrahi yolla yapılmasına karar vermesi durumunda tedavinin bedeli devlet tarafından karşılanmaktadır.

Ancak bu noktada şu önemli hususun özellikle altını çizmek istiyoruz. Cerrahi müdahale asla bir obezite ile mücadele yöntemi değildir. Obezitenin neden olduğu bir sağlık riskini ortadan kaldırmak amacıyla yapılmaktadır.

Bakanlığımız obezite ile mücadelede yeterli ve dengeli beslenme ile hareketli bir yaşam tarzını teşvik etmekte, zayıflama hapları, bilimsel geçerliliği olmayan diyet yöntemleri vb. uzak durulmasını tavsiye etmektedir.

Bakanlığımız tarafından hazırlanan Türkiye Sağlık Beslenme ve Hareketli Hayat Programı Eylem Planı bilimsel ve akademik çevreler, ilgili kuruluşlar ve Dünya Sağlık Örgütünün ortaklaşa çalışması ile günümüz koşullarına uygun şekilde yeniden revize edilmektedir.'


Aile Hekimi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder