27 Aralık 2012 Perşembe

Sağlık Bakanlığı’ndan sezaryen haberlerine tepki

Sağlık Bakanlığı, bugün bazı gazetelerde sezaryen yasağı nedeniyle bir bebeğin özürlü doğduğu yönündeki haber için Bakan Recep Akdağ tarafından soruşturma talimatı verildiğini duyurdu.

Sağlık Bakanlığı, bugün bazı gazetelerde sezaryen yasağı nedeniyle bir bebeğin özürlü doğduğu yönündeki haber için Bakan Recep Akdağ tarafından soruşturma talimatı verildiğini duyurdu. Basının özellikle bu konu ile ilgili yapılan haberlerde daha duyarlı olması gerektiğini aktaran Bakanlık, "Her şeyden önce bilinmesi gereken husus bir sezaryen yasağının olmadığıdır. Anne ve bebeği açısından tıbbi zorunluluk durumunda doğum için sezaryene başvurulmakta, annenin korku ve endişesi de sezaryen için tıbbi endikasyon kabul edilmektedir." dedi.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, "Bugün bir gazetede 'Azra, sezaryen yasağı yüzünden özürlü doğdu' başlığı ile duyurulan haber ile ilgili olarak Sayın Bakanımız Prof. Dr. Recep Akdağ’ın talimatı ile soruşturma başlatılmıştır. Bakanımızın anne ve bebek sağlığına olan hassasiyeti kamuoyunca bilinmektedir. Bakanlığımız bu gibi vakaların sonuna kadar takipçisi olmakta, soruşturma süreçleri ve iddiaların gerçekliği başından sonuna kadar titizlikle takip edilmektedir." denildi.

Daha önce basına yansıyan soruşturmaları hatırlatan bakanlığın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Anne Arife Kablan ve Bebek Kablan, 'Anne Saniye Süslü ve Bebek Süslü', 'Anne Şükran Tuğ ve Bebek Tuğ' ile ilgili soruşturmalar sonuçlanmıştır. Her 3 vakada da yapılan tüm tıbbi müdahalelerin literatüre uygun olduğu, herhangi bir eksiklik ya da doktor hatası olmadığı uzman kişilerden oluşan Bilirkişi Heyetleri tarafından raporlanmıştır. ‘Normal Doğumda Israr ölüme yol açtı iddiası’ başlıklı habere konu olan Anne Şükran Tuğ ile ilgili bilirkişi heyetinin raporu ise, haberlerdeki iddiaların aksine, sezaryen yapılmamasından değil, sezaryen yapıldıktan sonra gelişen komplikasyon sonrası durdurulamayan kanama dolayısıyla annenin kaybedildiği gerçeğine işaret etmektedir.”

Soruşturmanın sonucunu beklemeden yapılan haberlere tepki gösteren Sağlık Bakanlığı, "Ancak basınımız başlatılan soruşturmalarının sonucunu beklemeden, ‘Normal Doğum Israrı Anneyi Öldürdü’, ‘Sezaryen Yasağı Can Aldı’ ve bu son örnekte olduğu gibi ‘Azra, Sezaryen Yasağı Yüzünden Özürlü Doğdu’ gibi hasta yakınlarının tek taraflı ve duygusal görüşlerini kesin bir sonuç gibi başlığa taşımıştır. Her şeyden önce bilinmesi gereken husus bir sezaryen yasağının olmadığıdır. Anne ve bebeği açısından tıbbi zorunluluk durumunda doğum için sezaryene başvurulmakta, annenin korku ve endişesi de sezaryen için tıbbi endikasyon kabul edilmektedir. Bu sebeple konuyu haksız yere ‘sezaryen - normal doğum’ tartışmasına dönüştürerek hekimleri yargılayıcı şekilde başlık atmak, somut gerçeklere dayanmayan ve bilimsel bir karşılığı olmayan kişisel görüşlerle kamuoyunu yanlış bilgilendirmek habercilik etiği ile bağdaşmamaktadır." sözlerine yer verdi.

Bu durumun gebe ya da gebelik planlayan kadınlar üzerinde hem bilgi kirliliğine hem de gereksiz korku ve endişenin oluşmasına neden olduğunu vurgulayan bakanlık, "Basınımızın bu vakalarla ilgili başlık atarken daha duyarlı olması ve konunun tüm taraflarının görüşlerini alması daha etik olacaktır." dedi.


Aile Hekimi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder