24 Aralık 2012 Pazartesi

Vatandaş, en çok sağlık hizmetinden memnun

Adana'da 3 bin 637 hanede gerçekleştirilen ''Vatandaş Karnesi'' çalışmasında, halkın en çok memnun olduğu ve memnun olmadığı hizmetler belirlendi.

Vatandaşların yerel karar alma süreçlerine katılımını artırmak hedefiyle AB ile Türkiye ortak finansmanıyla yürütülen ''Stratejik Yerel Yönetişim Projesi'' kapsamında yapılan ''Vatandaş Memnuniyeti Anketi'' sonuçları Adana Kent Konseyi'nin ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda duyuruldu.

Adana Kent Konseyi Engelli Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Güneş, bir otelde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, vatandaş karnelerinin, salt bir veri toplama çalışması olmadığını, kamunun hesap verme yükümlülüğünü yerine getirmesini teşvik eden bir araç olduğunu söyledi.

Vatandaş karnelerinin dünyanın değişik coğrafyalarında uygulanan bir yerel yönetim aracı olduğunu belirten Güneş, ''Tıpkı bir öğretmenin okul karnelerini hazırlarken öğrencileri çeşitli konulardaki başarısına göre notlandırması gibi, vatandaş karnesinde de sağlık, eğitim, emniyet gibi alanlarda vatandaşlar hizmete ilişkin memnuniyetini karne notuna döküyor. Hizmetlerin kullanılırlığı, ulaşılabilirliği, kalitesi ve güvenilebilirliği gibi konulardaki başarı değerlendiriliyor'' dedi.

Güneş, çalışmanın Türkiye genelinde 26 kentte yürütülmekte olan Stratejik Yerel Yönetişim Projesi kapsamında desteklendiğini ifade ederek, çalışma kapsamında Seyhan, Çukurova, Yüreğir, Sarıçam ilçelerinde 132 mahallede 3 bin 637 hanede 18 yaş üzerindeki vatandaşlarla görüşüldüğünü kaydetti.

-Sonuçlar-

Anket çalışması kapsamında vatandaşlara yöneltilen sorular ''100'' puan üzerinden değerlendirildi.

Buna göre, vatandaşların 74 puanla en çok kentteki sağlık hizmetlerinden memnun olduğu belirlendi. Bunu 65 puanla eğitim hizmetleri (devlet okullarında), 65 puanla 112 Acil Sağlık hizmetleri takip etti. Vatandaşların memnun olmadığı hizmetlerin başında ise 42 puanla hava kirliliğiyle mücadele ve otopark hizmetleri geldi.

Ankette göre, halkın yüzde 29'u Adana'nın çocuk büyütmek için iyi bir şehir olmadığını, yüzde 37'si yaşlılık dönemini geçirmek için iyi bir şehir olmadığını, yüzde 44'ü engellilerin rahat edebilecekleri bir şehir olmadığını, yüzde 33'ü Adana'nın güvenli bir şehir olmadığını, yüzde 37'si yaşadıkları mahalleyi güvenli bulmadıklarını belirtti. Buna karşılık halkın yüzde 81'i Adana'da yaşamaktan memnun olduğunu kaydetti.

Vatandaşlar ayrıca kentin en önemli sorunları konusunda ilk üç sırayı işsizlik, trafik-ulaşım, altyapı-kanalizasyon konularına verirken mahallelerinin en önemli sorunları ile ilgili ilk üç sırada yol-kaldırım bakım ve onarımı, altyapı-kanalizasyon, park-bahçe yapım ve bakımı ile ilgili sorunları dile getirdi.

Toplantıya sivil toplum kuruluşu üyeleri katıldı.


Aile Hekimi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder