27 Aralık 2012 Perşembe

Aile hekiminin fahiş kira isyanı

Aile hekimleri talep edilen fahiş kira bedelleriyle şok olurken Sağlık Müdürlükleri yeni kira sözleşmesine itiraz eden doktorlara, maaşından kesilmek üzere geçmiş yılların kiralarını da kapsayan cezalar göndermeye başladı.

Aile hekimlerinin kiralarla başı dertte. Aile hekimliğine ilk geçtiklerinde Milli Emlak'la bir kira sözleşmesi yapan hekimlerden geçtiğimiz yıldan itibaren kiralarını illerinde bulunan Sağlık Müdürlükleri'ne ödemeye başlamaları istendi.

Yeni sözleşme yapması gereken hekimler, astronomik kira bedelleriyle karşılaşınca duruma itiraz ederek sözleşmeyi imzalamadı. Bunun üzerine harekete geçen Sağlık Müdürlükleri, hekimlerin maaşından geçmiş yılların kiralarını da kapsayan cezalar göndermeye başladı. Türkiye'nin dört bir yanındaki yaklaşık 20 bin aile hekimi ise kira isyanında. Hekimler semtlerindeki rayiç kira bedellerinden çok daha yüksek bedeller ödemekten şikayetçi. Kiralara bir standart getirilmesini istiyor.

TİCARETHANE DEĞİL
AKŞAM aile hekimlerinin isyanına kulak verdi. Aile sağlık merkezleri ticarethane değildir diyen Türkiye Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Dr. Murat Girginer, 'Bizler vatandaştan hiç bir ücret talep etmeden hizmet veren hekimleriz. Ancak Sağlık Merkezlerini bir ticarethane gibi düşünüp fahiş kira bedelleri biçiyorlar. Verilen kiralar iline, hatta mahallesine göre farklılık gösteriyor.  Bu eşitsizliğe bir son vermek lazım' diye konuştu.

Ankara Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Akif Emre, 'Madem bizler kamu işi yapıyoruz, o zaman aile sağlık merkezlerinin birim metrekare fiyatının lojman birim metrekare fiyatına eşitlenmesi lazım' dedi.

YOLUNACAK TAVUK
İstanbul'da henüz maaş kesme uygulamasına başlanmadığını söyleyen İstanbul Aile Hekimleri Derneği İkinci Başkanı Gürsel Özer, 'Sıra bize de gelecek. İstanbul'da 4 bine yakın aile hekimi var. Birçoğumuz meslekten vazgeçme noktasına geldi' dedi. İstanbul'da bazı merkezlerin kiraları 5 bin liraya kadar çıkarken, sıkıntıyı aşmak için 5-6 aile hekiminin bir araya gelerek hizmet verdiği ifade edildi.

İzmir'deki bin 330 aile hekimi adına konuşan İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Murat Bolat, 'Herkes aile hekimini yolunacak bir tavuk gibi görüyor. Bu şekilde nereye kadar dayanacağız?' diye sordu.

Devlet 7, emlakçı 2 lira dedi
Samsun Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Tolga Sucu, kendisine gönderilen tebligatı (yanda) göstererek, 'Sağlık Müdürlüğü'nün metrekare birim fiyatına 7 TL istediği Aile Sağlık Merkezi için Emlakçılar Odası 2 TL fiyat belirledi.' diye konuştu. Denizli Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr Abdülaziz Ünal da 'Aile Hekimi nasılsa öder' mantığıyla kendilerinden fahiş kira bedelleri istendiğini söyledi.

Melis APAYDIN-Zana YAVUZ


Aile Hekimi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder